Informatiepagina

          Afval
Asbest

Ondanks dat de gevaren al vele jaren bekend waren is asbest pas in 1993 uit de handel genomen en je komt het nog overal tegen. Op de tuin kun je het meestal nog verwachten als bloembakken of golvende dakplaten.
Als er al een stukje gebroken is dan is het gemakkelijk te zien. Is de breuklijn rafelig en lijkt het op gescheurd karton? Dan is de kans heel groot dat je met asbest te maken hebt. Waarschuwing! Ga NOOIT zelf stukken eraf breken. Asbesten golfplaten hebben meestal een grijze kleur en vaak een honingraatpatroontje. Soms zijn ze aan een kant glad en zwart. Bloembakken zijn meestal licht grijs of wittig en lijken op beton. Ze zijn alleen een stuk lichter.
Er bestaan ook golfplaten die heel veel op asbest lijken maar het niet zijn. Deze platen zijn te herkennen aan een keurmerk. Een rij cijfers en letters die aan de zijkant zijn gestanst.  Dit gaat om zgn. asbestvrije asbest. Het asbest gehalte in deze platen moet onder de 3 % liggen. Omdat bij breuk van de plaat het merknummer niet of niet geheel meer is te lezen wordt het voor het afstorten gezien als asbestverdacht materiaal.
'Dat van mij is geen asbest maar Eternit!' Ik zal je uit de droom helpen; Eternit was de naam van de fabriek ( in Goor) die witte asbest produceerde. Helaas wordt dit spul nog wel eens ten onrechte aangezien voor gips en is het veel gratis verstrekt als wegverharder of fundatiepuin. Oppassen dus.
Heb je asbest of denk je dat het asbest zou kunnen zijn? Maak het bij voorkeur nat voordat je het gaat verwijderen. Op die manier kan het niet stuiven en is het dus veiliger voor jezelf om het weg te halen. Pak het vervolgens in in een dikke laag plastic, liefst doorzichtig en plak alles goed luchtdicht. Er mogen geen gaatjes meer in de verpakking zitten. Breng het vervolgens naar het afvalbrengstation op de Schootenweg en meld aan de poort dat je asbest of asbestverdacht materiaal bij je hebt. Zij helpen je dan verder. Voor asbest hoef je vooralsnog niet apart te betalen.  Ook hebben ze daar speciale asbestzakken voor kleinere stukken asbest.

Houtafval

Als je houtafval wilt afvoeren van de tuin moet je eerst weten wat voor soort hout je precies hebt. We praten dan over 'timmer'hout. Delen van bomen en struiken noemen we snoeiafval. Er zijn in totaal drie categorieŰn.

A-kwaliteit:
Hout van A-kwaliteit is onbehandeld, schoon hout. Denk dan aan vuren of hardhout. Het hout mag wel geschaafd zijn maar niet ge´mpregneerd, geschilderd of met metalen delen zoals beslag of spijkers en schroeven. Ook hardhout valt onder de A-kwaliteit.

B-kwaliteit:
Hout van B-kwaliteit is licht vervuild hout. Hieronder valt hout met spijkers, een laagje verf of verlijmd hout zoals MDF, spaanplaat en laminaat.

C-kwaliteit:
Hout van C-kwaliteit is vervuild hout zoals ge´mpregneerd hout en hout met ander materiaal eraan vast zoals tegeltjes, pur, piepschuim enzovoorts. Schuttingdelen, palen, bielzen zijn over het algemeen allemaal ge´mpregneerd. Omdat dit impregneren met een middel gebeurd dat veel zware metalen bevat en dus behoorlijk giftig is, dient dit apart gehouden te worden. Onder geen beding dit hout verbranden in de openlucht. De dampen zijn zeer slecht voor je gezondheid! Hout dat gebruikt is onder bitumen of teren dakplaten zijn een uitzondering. Dit valt door de besmetting van het teer onder de categorie 'Dakbedekking'.
Uiteraard vraag je eerst even rond op de tuin of er nog iemand ge´nteresseerd is in het hout dat je over hebt. Anders kun je het afvoeren naar het afvalbrengstation op de Schootenweg. Houdt er wel rekening mee dat houtafval (afhankelijk van het soort) betaald moet worden. Hout van kasten en meubels kunnen zonder bijkomende kosten worden gebracht. Voor de meest actuele prijzen bel je het best met de HVC  0900-0800

Dakbedekking

Shingles, teerpapier, bitumen, er zijn verschillende soorten dakbedekking die een ding gemeen hebben: ze zijn gemaakt van een teerachtige substantie. Prima om het water buiten je huisje te houden maar op de lange duur wordt het toch broos en gaat het lekken. Tijd om het af te voeren dus.  Ook alles wat met de dakbedekking in aanraking is geweest moet in de zelfde bak. Denk dan aan het hout waar het op lag of het grind dat ter verzwaring is gebruikt.
Dakbedekking is kankerverwekkend dus ga er verantwoord mee om. Gooi het niet zomaar in de vuilnisbak maar breng het naar het afvalbrengstation op de Schootenweg. Je hoeft het niet in te pakken, het kan zo in de bak, maar je moet er wel voor betalen. Houdt daar dus even rekening mee. Voor de actuele prijzen kun je bellen met de HVC: 0900-0800

Stenen en Grind.

Als je stenen of tuingrind hebt waar je vanaf wilt kun je natuurlijk altijd eerst eens informeren of iemand anders op het complex interesse heeft. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld het prikbord in de kantine gebruiken of via de internet pagina's van de vereniging. Als je geen medetuinder kunt vinden kun je de stenen ook via websites aanbieden zoals www. Flessepost.net of een briefje ophangen in de supermarkt. Tenslotte is hergebruiken altijd beter dan recyclen.
Lukt het niet om een liefhebber te vinden dan kun je een bouwbak huren om ze in af te laten voeren of , als je een auto met trekhaak hebt, de aanhanger van de vereniging huren om ze naar het afvalbrengstation te brengen. De vereniging vraagt een kleine huur voor de aanhanger . Voor 2,00 per rit en 5,00 per dag mag je hem gebruiken. Let wel op dat je 'm niet te zwaar maakt. Er mag maximaal 500 kilo lading in de aanhanger! Een tegel van 30x30 cm weegt ongeveer 11 kilo en een tegel van 40x60 weegt ongeveer 25 kilo per stuk.

Ook bij het afvalbrengstation moet je betalen voor het storten van het puin. Onder schuin puin verstaat men; tegels en straatstenen, grind uit de tuin zonder vervuiling (geen dakgrind),  bakstenen, dakpannen  enzovoorts. Als je het precies wilt weten kun je het beste de HVC even bellen: 0900-0800

Openingstijden afvalstation
maandag tot en met donderdag: van 07.30 - 11.45 en van 12.30 - 15.30 uur (voor bedrijven en particulieren)
vrijdag: van 07.30 - 15.00 uur (voor bedrijven en particulieren)
zaterdag van 09.00 - 13.00 uur (alleen voor particulieren)